5 redenen waarom vitamine D belangrijk is voor je peuter

Vitamine d voor extra weerstand voor uw peuterOp het consultatiebureau wordt het vaak aangegeven: je peuter heeft dagelijks extra vitamine D nodig. Toch zijn er nog ouders die denken: “Onzin, mijn peuter komt dagelijks buiten en krijgt vitamine D genoeg.”
Vitamine D wordt inderdaad door daglicht aangemaakt, vooral in de periode tussen april en oktober. Dit is echter niet altijd genoeg.

In de winter wordt er bijna geen vitamine D aangemaakt en teert het lichaam van je peuter op de reserves opgebouwd in de zomer. Baby’s en peuters tot 4 jaar hebben extra vitamine D nodig. Hiermee halen ze kalk en fosfaat uit hun eten. Deze stoffen zorgen voor sterke botten en tanden. Tevens zorgt vitamine D voor een nog betere weerstand bij je peuter tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid.

Belangrijk is ervoor te zorgen dat je baby of peuter het hele jaar door extra vitamine D binnenkrijgt. Ook in de zomer en niet alleen voor kindjes die veel binnen zitten. Wanneer je kindje al wat ouder is, kan extra vitamine D geen kwaad. Er zijn druppeltjes en tabletjes verkrijgbaar waardoor je kindje voldoende vitamine D binnenkrijgt. Krijgt je kindje nog opvolgmelk dan is extra vitamine D niet nodig. Het is geen ramp wanneer je peuter teveel vitamine D binnenkrijgt, het lichaam zorgt dat dit via de urine weer verdwijnt.

Toch schiet het geven van vitamine D er bij veel ouders in. Maak het een onderdeel van bijvoorbeeld het ontbijt. Bordje en bekertje leeg, tijd voor de vitamientjes. Vooral peuters willen alles zelf doen. Laat je peuter zelf de druppeltjes op een lepeltje doen of een tabletje pakken. Zelfs de meest eigenwijze peuter vindt dit leuk om te doen. Geef zelf het goede voorbeeld en neem ook wat extra vitamine D!