Aan tafel!

Wat voor een ouder vaak het gezelligste moment van de dag is, kan voor een peuter of kleuter een beproeving zijn: gezellig samen aan tafel eten. Toch is het wijs je peuter of kleuter te leren rustig aan tafel te blijven zitten.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die twintig minuten aan tafel zitten tijdens het avondeten minder kans op overgewicht hebben dan kinderen die zeventien minuten aan tafel zitten. Gezellig even de dag met elkaar doornemen is ook van grote invloed op het gewicht van je kind.

Geplande, rustige maaltijden werken mee aan een gezond eetpatroon voor je peuter of kleuter. Ook hier geldt: hoe vroeger je begint, hoe meer profijt je kindje er later van heeft. Je peuter of kleuter leert rustig te eten, in plaats van te proppen om maar ze snel mogelijk van tafel te kunnen.

Ook op sociaal gebied leert je peuter of kleuter een hoop van een maaltijd aan tafel. Door interesse in elkaar te tonen, vragen te stellen en zelf te vertellen kun je een aardig potje communiceren met je kleintje. Je peuter of kleuter leert op deze manier dat het leuk is om belangstelling in iemand te tonen. Of dat het fijn is je verhaal kwijt te kunnen.

Tijdens de maaltijd zal je kleintje niet zo snel afgeleid worden. Het is eten, praten en luisteren. En niet alleen je peuter of kleuter wordt niet afgeleid, ook jij wordt op deze manier gedwongen met al je aandacht bij je kindje te zijn.