Behoed je kleuter voor een suikerverslaving!

Is je peuter of kleuter verslaafd aan suiker?Ken je het gevoel van meer, meer, meer na het eten van een koekje of snoepje? Dat is heel gewoon. Suiker zorgt voor een energieboost en omdat dit gevoel snel weer verdwijnt, krijgen je hersenen een signaal dat het tijd is voor het volgende snoepje of koekje.

Voor je peuter of kleuter werkt dit hetzelfde. Je kleuter eet niet tijdens de maaltijden, maar als er snoep en koek te voorschijn komt blijkt dat je kleintje toch wel kan eten. Door het inlassen van snoepmomenten zal je kleuter minder snel om nog een snoepje vragen. Het lichaam voelt dan de behoefte naar suiker niet, omdat het weet dat het toch niets meer krijgt.

Een suikerverslaving sluipt er in. Hoe meer je kleuter snoept, hoe groter de drang naar een volgende snoepje. Vervang je het volgend snoepje door plakjes komkommer of een appel dan zul je al snel merken dat je kleuter minder vaak om nog een koekje vraagt.

Voor je kleuter voelt het verlangen naar nog een snoepje als trek hebben. Geef je nu een gezonde snack, zal dit gewoon voor je kleintje worden. Je kleuter zal leren dat af en toe een snoepje heerlijk is, maar dat een gezonde snack ook vult. En eigenlijk ook best lekker is.

Wat maakt zoet zo aantrekkelijk? Je kleuter krijgt een blij gevoel van suiker en suiker smaakt gewoon lekker. Heeft je kleuter een eetprobleem, gooi dan niet alle zoetigheden de deur uit. Blijf dit gewoon geven, suiker hoort ook in een gevarieerd dieet.