Ben ik nu echt de enige met een vervelende en niet etende kleuter of peuter?

Nooit eens rustig aan tafel met je peuter of kleuterSoms lijkt het alsof anderen het altijd beter voor elkaar hebben. Huis altijd netjes, altijd wat lekkers in huis, nooit geschreeuw en nooit ruzie. En natuurlijk perfect etende kinderen. Maar is dat wel zo?

Jullie zitten gezellig aan tafel voor het avondeten. Nou ja, gezellig? Je peuter weigert te eten en gooit de bonen liever op de grond. Je kleuter kan niet van zijn zusje of broertje afblijven wat tot een hoop geschreeuw leidt. Jouw heerlijk bereide maaltijd wordt langzaam koud, omdat je, normaal gesproken zindelijke, peuter dit een mooi moment vindt om een plas in de broek te doen.

Is het dan echt alleen maar bij jou zo? Doe je iets verkeerd? Heb je geen overwicht? Zijn alleen jouw kinderen van die niet etende draken? Het antwoord hierop is gelukkig nee! Overal is iets. Ben je ergens op visite en lijkt het allemaal perfect, vergeet dan niet dat dit een momentopname is. Deze ouders zitten ook wel eens met tranen in hun ogen achter hun bord met eten. Omdat Tom weer eens niet luistert en Sara de spinazie in haar haar smeert.

Alle ouders kijken uit naar een gezellige maaltijd. Een momentje met en voor elkaar. Helaas loopt het niet altijd zoals je wilt. Haal adem en blijf rustig. Luister naar het geschreeuw bij de buren en richt je weer op het naar binnen krijgen van de maaltijd. Morgen weer een nieuwe dag!