Blijf consequent, dat is het beste voor je kleuter

Je kleuter met een eetprobleem gooit tranen in de strijdDe twee mooiste ogen van de wereld kijken je verdrietig aan. Of boos. Of wanhopig. Traantjes rollen over de zachte appelwangen van je peuter of kleuter. Een trillend lipje zorgen ervoor dat je een steek in je hartstreek voelt. Je wilt toegeven. Maar je doet het niet. Juist omdat dat beter is voor jouw lieve, mooie kindje.

Consequent blijven. Iedere ouder vindt dat moeilijk. Hoe oud je kind ook is. Je wilt het liefste dat je kleuter blij en gelukkig is. Niet boos, verdrietig of teleurgesteld. Helaas kun je dit niet voorkomen. En juist door consequent te blijven zal je kleintje later beter met teleurstellingen om kunnen gaan.

Je kleuter heeft een eetprobleem. En één van de oplossingen is om consequent te blijven. Anders zal je kleuter altijd weigeren te eten. Dan zal de strijd aan tafel een eeuwige strijd zijn.  Je kleuter is teleurgesteld omdat hij of zij verwacht dat de broccoli niet gegeten hoeft te worden wanneer er traantjes vloeien.

Die teleurstelling mag je best erkennen door aan te geven dat je snapt dat je kleintje verdriet heeft. Maar dat de traantjes nu klaar zijn omdat de broccoli anders koud wordt. En dan is broccoli echt niet lekker.

Je niet etende kleuter zal alles uit de trukendoos halen om onder het eten uit te komen. En daar zul jij het soms ook moeilijk mee hebben. Houdt in je achterhoofd dat je kleuter met een eetprobleem er juist profijt van zal hebben wanneer jij niet zwicht!