De effecten van zout en vet op je peuter

Baby’s en peuters functioneren lichamelijk op een andere manier dan volwassenen doen. Het is niet voor niets dat je baby of peuter vast zit aan een voedingspatroon.

Je kindje is nog volop bezig met zijn of haar ontwikkeling. Lichamelijk en geestelijk, de baby- en peutervoeding is hierop afgesteld. Niet alleen de voedingsstoffen, maar ook de hoeveelheid aan eten. Een peuter heeft genoeg aan een paar stukjes broccoli, jouw lichaam heeft behoefte aan meer groente. Logisch, kijk eens naar jouw buik en dan naar de buik van je peuter.

Zout kun je beter niet aan baby’s en peuters geven. Zout zorgt voor een te grote belasting van de niertjes en is niet goed voor de bloeddruk. Leer je peuter dat eten zonder zout ook lekker is. De kans is groot dat je peuter dit meeneemt en een gezonde voedingsstijl ontwikkelt zonder te veel zout.

Te veel aan ongezonde vetten is ook niet gezond voor je peuter. Af en toe een handje chips is niet erg, maar geregeld grotere porties chips eten kan bijvoorbeeld leiden tot overgewicht. Overgewicht kan op latere leeftijd zware klachten geven.

Overgewicht kan in de tienerjaren al schade aan de lever, diabetes of gewrichtsproblemen veroorzaken. Op latere leeftijd komt hier het risico op hart- en vaatziekten bij kijken. Je merkt nu dus nog niets aan je peuter wanneer je teveel zout en vetten geeft. De problemen komen later pas.

Je wilt je peuter voor altijd beschermen. Op sommige vlakken kan dit ook werkelijk. Door je peuter te leren wat een gezond voedingspatroon is, bescherm je je kindje tegen een ongezond leven later. Dan kun je hem of haar straks op dit gebied met een gerust gevoel loslaten. Je zoon of dochter heeft geleerd wat een gezond voedingspatroon is.