Ga de uitdaging met je kind aan

Je peuter of kleuter is constant op zoek naar nieuwe uitdagingen. Je merkt het bijvoorbeeld aan het gedrag, de spelletjes die gespeeld worden en de aandacht die van jou wordt gevraagd. Zet deze drang naar uitdagingen rustig in wanneer je kind niet eet.

In plaats van op te dragen het bord leeg te eten wanneer je kleuter niet eet, kun je je kleuter vertellen waarom het belangrijk is om het bord leeg te eten. Eindig deze uitleg met een vraag. Hiermee daag je je kleuter uit om zelf een oplossing te bedenken.

Je kleuter met een eetprobleem zal hier direct op inspringen. Er moet nagedacht worden plus hij of zij wordt betrokken bij het oplossen van een probleem. Hierdoor krijgt je kleuter meer zelfvertrouwen. Je kleuter kan de slimste zijn.

Uiteraard is het niet wijs om de uitdaging moeilijk te maken. Kleuters kunnen zich nog niet zo lang concentreren op één onderwerp. Vertel bijvoorbeeld waarom groente zo belangrijk is. Wanneer je geen groente eet, krijg je geen goede energie binnen.

Zonder deze belangrijke energie wordt je moe en heb je nergens meer zin in. Je bent te moe om met je vriendjes te spelen. Je zal sneller ziek zijn omdat je niet genoeg vitaminen binnenkrijgt. Het eten van voldoende groente is belangrijk en je kleuter wil dit niet.

Hoe zorgt je kleuter dat ervoor dat er genoeg energie is om te spelen? Heeft je kleuter een oplossing om toch de vitaminen binnen te krijgen, zodat de griep geen kans krijgt?