Geef je peuter en kleuter niet te veel leverworst!

Het broodje voor je peuter of kleuterEen van de eerste boterhammen die je kindje krijgt, is er eentje met smeerleverworst. Dit wordt vaak aangeraden en kleine kindjes vinden dit erg lekker. Pas hier alleen een beetje mee op, iedere dag een broodje smeerleverworst is ongezond voor je kleintje.

Leverworst bevat veel vitamine A. Wanneer je peuter of kleuter iedere dat te veel vitamine A binnenkrijgt, stapelt dit zich op in het lichaam. En dit kan de gezondheid van je peuter of kleuter schaden.

Je kleintje kan misselijk worden, hoofdpijn krijgen en duizelig zijn. Ook vermoeidheid, oogproblemen, en huidklachten kunnen worden veroorzaakt door een te veel aan vitamine A. Schrik hier niet al te veel van, je peuter of kleuter moet dan echt veel te veel binnenkrijgen. Een keertje is niet erg.

Hoeveel (smeer)leverworst mag je peuter of kleuter dan wel hebben? Het advies voor peuters is niet meer dan 2 of 3 boterhammen met (smeer)leverworst per week. Het advies voor kleuters en kinderen tot 12 jaar is maximaal 1 boterham met smeerleverworst per dag. Is je kindje nog geen jaar, geef dan niet meer dan 1 boterham smeerleverworst per week.

Gelukkig zijn er genoeg andere lekkernijen voor op de boterham. Denk aan smeerkaas, appelstroop, jam of een vegetarische paté, dit lijkt op smeerleverworst maar bevat geen vitamine A. Let er overigens ook op dat je kleintje niet teveel van de worst snoept op een verjaardag. Een plakje leverworst is favoriet bij de borrel!