Het kopieergedrag van je peuter en kleuter

Je woont in een huis met een klein minimensje. Of misschien wel meerdere minimensjes. Van een schattige kleine baby naar een peuter met een sterke wil tot een levenslustige kleuter met plezier in alles. Het lijkt allemaal bijna vanzelf te gaan. Je peuter krijgt steeds meer een eigen willetje en voorkeur. Je kleuter kan zich steeds beter uitdrukken en komt steeds meer voor zichzelf op. Echter, het gaat niet vanzelf. Jij voedt je kindje op tot een mooi volwassen persoon. Je kindje luistert en kijkt naar jou om te leren wat er verwacht wordt.

Kinderen, vooral peuters en kleuters, kopiëren het gedrag van hun ouders. Zij slaan jouw gedrag op in hun systeem om vervolgens later op dezelfde manier te reageren op bepaalde situaties. Soms haal je dit kopieergedrag er makkelijk uit, soms kun je je vinger niet precies op een bepaald gedrag leggen. Want waarom kan mijn kleuter niet stil blijven zitten aan tafel? Waarom laat mijn peuter anderen niet even uitpraten? Waarschijnlijk omdat jij ook niet stil kan blijven zitten en met je gedachten ergens anders bent tijdens het eten. Laat jij mensen netjes uitpraten?

Kinderen blijken het eetgedrag van hun ouders over te nemen. Ben jij kieskeurig met wat je eet dan zal je peuter dit ook steeds meer worden. Ook tafelmanieren kijken kinderen van hun ouders af. Geef dus het goede voorbeeld tijdens het eten. Je peuter eet niet of wil je dat je peuter met een vork en/of lepel leert eten? Zorg er dan voor dat je zelf ook netjes met vork en mes eet!

Soms kijk je naar je peuter of kleuter tijdens het eten en zie je een kleine versie van jezelf zitten. Dit komt niet alleen door uiterlijke kenmerken, maar vooral door de lichaamshouding en de manier waarop je kind eet. Let maar eens goed op tijdens het eten, erg leuk om dat kopieergedrag van je peuter of kleuter waar te nemen. Misschien leer je er zelf ook nog iets van!