Het ontbijt voor je peuter en kleuter

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, helemaal voor je peuter of kleuter. Een peuter of kleuter kan zomaar twaalf uur achtereen geslapen hebben, waardoor de energie voorraad helemaal opgebruikt is.

Door een goed en gezond ontbijt aan te bieden, voorkom je dat je peuter of kleuter veel lekkere trek krijgt gedurende de dag. Het zeuren om snoep, koek en chips zal hierdoor aanzienlijk minder zijn. Je peuter of kleuter haalt een kwart van de benodigde mineralen en vitaminen uit het ontbijt. Deze vitaminen en mineralen kun je niet meer inhalen met de overige maaltijden en tussendoortjes.

Een moeilijke eter kan een slecht begin van de dag zijn. Je weet hoe belangrijk het ontbijt is, maar je weet ook dat je peuter of kleuter niet wil eten, langzaam eet of bijna niets lust. Je kan enorm tegen het ontbijt opzien. Het ontbijt zou een gezellig begin van de dag moeten zijn. Pas dezelfde tactieken en regels toe die jullie bijvoorbeeld tijdens het avondeten hebben.

Het regelmatig overslaan van het ontbijt kan zorgen voor overgewicht op jonge leeftijd. Veel ouders denken dat het overslaan van het ontbijt overgewicht tegen gaat. Echter, kinderen die iedere dag ontbijten hebben minder kans op overgewicht.

Je peuter of kleuter heeft gedurende dag veel momenten van concentratie. Er moet zoveel worden ontdekt en geleerd. Zonder ontbijt zal je peuter of kleuter meer moeite hebben om zich te concentreren. Je kleintje zal geen puf hebben om iets te ondernemen.

Je kindje is vast dol op alle zoete ontbijtjes die tegenwoordig te verkrijgen zijn. Begin hier liever niet aan, het is belangrijk dat je peuter of kleuter een bruine boterham met bijvoorbeeld kaas nuttigt. De zoete ontbijtvarianten geven je kindje wel energie, maar dit zal van zeer korte duur zijn.

Het ontbijt is een belangrijk en gezellig moment van de dag. Samen rustig wakker worden en opstarten.