Iedere dag een toetje voor je peuter?

Iedere dag een toetje voor je peuter die niet eet?Op het moment dat je moeder wordt zit je boordevol gezonde ideeën. Jij gaat het helemaal anders doen met jouw kindje. Je gaat ervoor zorgen dat je kindje gezond en gevarieerd eet. Niet te veel snoepen en zeker niet iedere avond een toetje.

Enkele jaren later zijn veel van deze ideeën naar de achtergrond verdwenen. De dagelijkse beslommeringen en vermoeidheid nemen de overhand. Op een avond kijk je naar je peuter, die overigens niet eet, en ontdek je tot je grote verbazing dat je peuter iedere avond een toetje krijgt.

Voor je peuter is dit toetje een gewoonte geworden, het hoort erbij. Je kunt je hierbij neerleggen of dit direct aanpakken. Hoe ouder je kindje wordt, hoe moeilijker het is om een gewoonte af te leren. Of iedere avond een toetje eten de bedoeling is, ligt helemaal aan jou. Kijk alleen uit dat je een toetje niet als beloning geeft aan je moeilijk etende peuter.

Een toetje hoeft niet altijd yoghurt, vla of een (water)ijsje te zijn. Een beetje fruit of een soepstengel is net zo lekker. Kies je om iedere avond een toetje te eten, varieer hier mee. Weigert je peuter te eten, dreig dan niet met het afnemen van het toetje. Dat werkt niet.

Wil je niet iedere avond een toetje, wees dan consequent. Leg je peuter in duidelijke taal uit dat jullie niet meer elke dag een toetje eten. Vertel waarom je dit doet, je peuter begrijpt veel. Doe dit ook bij je peuter die niet eet, maak duidelijk dat het niet is om je kleintje te straffen, maar omdat jij het beter vindt.

Geef het goede voorbeeld, neem zelf ook niet iedere avond een toetje. Ook wanneer je niet lekker in je vel zit!