Je kleuter kopieert eetgedrag van leeftijdsgenootjes

Samen gezond eten!Thuis heb je het helemaal voor elkaar: zoveel mogelijk gezonde tussendoortjes en één of twee snoepmomentjes per dag. Verse sauzen en soepen staan op het fornuis en al wil je kleuter niet eten, met een beetje moeite gaat er een gezonde hap naar binnen. Toch zie je trekjes die jij niet herkend.

Zoals het vragen om een tosti om vier uur ’s middags. Of het vragen om een koekje om negen uur ’s morgens. Je vindt dit erg vreemd. Je kleuter is dan wel een moeilijke eter en zou natuurlijk het liefste de hele dag koek en snoep eten. Eerder stelde je kleintje dit soort vragen niet.

Gelukkig is het antwoord op dit mysterie gevonden: je kleuter ziet dit soort dingen bij vriendjes en vriendinnetjes thuis. Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen niet alleen jou kopiëren maar ook gedrag van elkaar over nemen. Waaronder de eetgewoontes.

Je kleuter is nu op een leeftijd dat er vaker ergens anders gespeeld, gegeten en misschien zelfs gelogeerd wordt. En bij anderen thuis, gelden andere gewoontes en regels. En schrik nu niet direct als jouw kleuter zo vroeg al om een koekje vraagt. Dit hoeft niet te betekenen dat het er bij dat vriendje wel heel makkelijk aan toe gaat. Misschien is dat wel het snoepmomentje daar.

Het voordeel van dit kopieergedrag is dat jouw kleuter die niet eet waarschijnlijk wel eet wanneer dat goed etende vriendje of vriendinnetje aan tafel zit. Dus kijk maar even niet naar dat koekje om negen uur ´s morgens. Probeer uit te vinden of het vriendje een goede eter is. Is dat zo? Dan zorg je er natuurlijk voor dat jouw moeilijk etende kleuter zo vaak mogelijk met dat vriendje eet!