Je kleuter met een eetprobleem weet alles!

Het goede voorbeeld geven. Dat is een zinnetje wat waarschijnlijk dagelijks door je hoofd spookt. Je doet je best, vooral wanneer je kleuter niet wil eten. Zien eten, doet eten. Maar soms zondig je toch. Stiekem.

Een lekkere gevulde koek, ’s avonds laat een patatje of die zak snoep leegeten wanneer je kleuter naar school is. Je doet het niet waar je kleuter bij is. Dus is er niets aan de hand. Maar is dat wel zo?

Je kleuter voelt feilloos aan wat jij doet. Die weet echt wel dat jij ’s avonds geniet van je glaasje wijn. Het beste is om open te blijven en jouw zwakte aan te dikken. Zeg tegen je kleuter dat je die hele zak snoep opgegeten hebt omdat je een suikerverslaving hebt. Dat dit komt omdat jij nooit geleerd hebt wat gezond eten is.

Leg rustig uit dat je direct spijt hebt van je actie. Je voelt je schuldig dat je zoveel suiker naar binnen hebt genomen, omdat je hier last van krijgt. Je wordt rusteloos van de suiker en krijgt hoofdpijn omdat je een enorme hoeveelheid hebt gegeten.

Je kleuter die niet wil eten ziet dat jij weet dat het niet goed is wat je doet. Dat je een zwak moment had. Je kleuter neemt dit als voorbeeld. Een voorbeeld hoe het niet te doen.