Je peuter over vier jaar al in de pubertijd door te veel snacken.

De pubertijd begint steeds vroeger, zo wijzen recente studies uit. Weet je dat je dochter met 6 of 7 jaar al ongesteld zou kunnen worden? Heb je een zoon, dan bereikt hij de pubertijd 2 jaar eerder dan vroeger. Volgens de onderzoekers is dit te danken aan een zeer ongezonde levensstijl.

Obesitas beïnvloedt hormonen, waardoor kinderen soms al op 6-jarige leeftijd de eerste pubertekenen vertonen. Door deze verschuiving van de leeftijd waarop kinderen beginnen te puberen, komen ze veel te vroeg voor volwassen problemen te staan.

Nog een goede reden dus om je peuter en kleuter gezond en gevarieerd te laten eten. Je moet er toch niet aan denken dat je zoon met 9 jaar al een puber is? Of dat je dochter voor haar 10de levensjaar haar eerste menstruatie krijgt?

Kinderen moeten al zo veel, ook daarom is het belangrijk dat ze zo lang mogelijk kind mogen blijven. Gewoon in hun eigen lichaam. Natuurlijk hoef je patat, een kaassoufflé of biologische hamburger niet helemaal uit te bannen.

Je peuter en kleuter vinden patatjes eten een feest. Zorg dat ze dit blijven vinden, door alleen bij speciale gelegenheden junk food te eten. Laat het iets bijzonders zijn en leer je kindje dat gezond eten net zo lekker is.