Junkfood maakt je peuter dommer

Uit een recente Britse studie bleek dat peuters die voornamelijk bewerkte voedingsmiddelen aten, later een lager IQ kregen. Uit de studie bleek ook dat voeding rijk aan vitaminen, kinderen slimmer maakt!

Britse onderzoekers waarschuwen zelfs dat het eten van junkfood door peuters tot blijvende hersenschade kan leiden.
Wanneer kindjes voornamelijk op een dieet van patat, koekjes, chips en pizza leven, hebben ze vijf jaar later een lager IQ. Het verschil bleek op te lopen tot maar liefst vijf IQ punten, vergeleken met peuters & kleuters die een vitaminerijk dieet van vers fruit, verse groenten en vers bereide maaltijden volgen.

Uit het onderzoek bleek ook dat zelfs wanneer het dieet verbetert werd van de junkfood etende kinderen, de schade al opgetreden was. De effecten van slechte voeding op zeer jonge leeftijd bleken een leven lang door te werken.

Voeding van peuters & kleuters en hun denkvermogen

Deze studie, die werd uitgevoerd door wetenschappers van de Bristol Universiteit, toonde voor het eerst aan dat er een relatie bestaat tussen voeding van jonge kinderen en hun denkvermogen op latere leeftijd. De onderzoekers namen sociale factoren mee als opleiding en leeftijd van de ouders en de leefomgeving waarin rekening werd gehouden met de aanwezigheid van boeken en speelgoed.

Conclusie van het onderzoek

De britse onderzoekers concludeerden dat goede voeding essentieel is in de eerste drie levensjaren van een kind. De groeisnelheid van de hersenen is tijdens deze eerste drie levensjaren het grootst. Peuters & kleuters die voornamelijk bewerkte voedingsmiddelen, suiker en vet eten, zullen te weinig mineralen, vitaminen en andere belangrijke bouwstenen van het brein binnen krijgen waardoor hun brein zich niet goed zal kunnen ontwikkelen.

Deze onderzoeksresultaten zijn een onderdeel van een grootschalig onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen genaamd the Avon Longitudinal Study of Parents and Children.
(Bronnen: Mail Online Health, Fox News)