Kleuter wil niet eten

Help! Mijn kleuter wil niet eten!

Welke ouder van een moeilijk etende kleuter kent het niet: dreigen, smeken, of een heerlijk toetje beloven als ze alsje- alsje- alsjeblieft een heel klein hapje van hun groenten willen nemen?

“Je krijgt straks een snoepje ( koekje, snackje, lees: zoetigheid)  als je je soep probeert. Je geeft je kleuter nog maar een glas melk om toch maar iets naar binnen te krijgen.

Natuurlijk, het is heel begrijpelijk, je bent uitgeput… en het is uiteindelijk eenvoudiger om toe te geven. (Tja, we hebben nou eenmaal een kieskeurig kind zeg je misschien tegen je partner) en geeft toch dat (ongezonde) zoete snackje als ontbijt!

Maar zelfs met alle vlijerijen, omkoperijen, manipulatie en dreigementen lijken we nog steeds machteloos te staan tegenover de sterke wil van onze kleuter die niet wil eten!

Deze kleuterjaren zijn berucht om het testen van de onvoorwaardelijke liefde van de ouders. Ook kleuters zijn op zoek hun plekje binnen het gezin. Misschien lukt het je nog om je kleuter bepaalde voedingsmiddelen niet te laten eten, maar om je kleuter te dwingen om te doen wat jij wilt dat hij doet, lijkt vaak onmogelijk.

Eten is één van de dingen, waar kleuters zelf macht over hebben, het is moelijk om je kleutertje te dwingen om te slikken en te kauwen. Pas op dat je niet in de valkuil stapt van de machtstrijd aan tafel. Hoe meer jij probeert te dreigen, te vlijen of andere omkoperijen inzet, des te moeilijker het wordt!