Laat je kleuter helpen met het klaarmaken van een gezonde maaltijd

Een peuter of kleuter gezond laten eten kan een opgave zijn. Veel peuters en kleuters verzetten zich tegen gezond eten. Je kindje laten helpen met koken is de eerste stap naar een ongedwongen maaltijd.

Je roept je kinderen aan tafel, alles staat al klaar om veroberd te worden. Bij het zien van alle gezonde dingen op tafel begint het gesputter. Dit kan erg vermoeiend zijn. Echter, wanneer je peuter of kleuter geholpen heeft bij de bereiding, zal er een hele andere sfeer aan tafel zijn.

Je peuter kan bijvoorbeeld helpen met het wassen van de groenten. Zachte groente kan je kleintje met een peutermesje best snijden. Is je peuter hier echt nog te klein voor, dan kan er geholpen worden bij het uitzoeken van het eten. Laat je peuter groente aanwijzen in de winkel, geef het gevoel dat hij of zij beslist wat er gegeten gaat worden.

Een kleuter kan al echt helpen met snijden van groenten, aardappels schillen of het afmeten van de rijst of pasta. Er zijn op internet heel veel gerechtjes te vinden die jullie samen kunnen maken.  Door te helpen met bereiden van het eten, zal het voor je kleuter al veel beter smaken.

Je peuter of kleuter kan zelf het broodje maken. Grijp niet direct in wanneer je ziet dat er teveel boter op het broodje gaat. Of wanneer de boter niet goed uitgesmeerd wordt. Laat je kleintje maar lekker gaan. Ook smeren moet geleerd worden.

Natuurlijk zal het af en toe een janboel worden, maar wel een leuke janboel. Het is zo weer schoongemaakt. En ook hier kan je peuter of kleuter je bij helpen. Veel leuker dan voor de televisie hangen of jengelen.