Leer je kleuter wanneer het tijd is om te stoppen met eten!

Leer je kleuter wanneer te stoppen met eten!Altijd maar die strijd aan tafel. Vooral tijdens het avondeten. Je kan een boek schrijven over je kleuter die niet wil eten. Dan ontdek je per toeval een gerecht waar je kleuter de vingertjes bij opeet! Je kleintje zit heerlijk te eten en vraagt om meer. En meer. En meer. Deze avond is het jouw taak om je kleuter te laten stoppen met eten.

Je kleuter is aan het smullen en kan niet meer stoppen. “Zo lekker heb je gekookt mama!”. Echter, het is wel de bedoeling dat je kleuter stopt wanneer hij of zij een verzadigd gevoel heeft. Anders krijgt je kleintje buikpijn, wordt misselijk en zal nooit leren wanneer genoeg genoeg is.

Zeg tegen je kleuter dat je echt heel blij bent dat het eten zo lekker is. Leg uit waarom het nu genoeg is. Een simpele uitleg is al voldoende. Dat je kleuter buikpijn zal krijgen. Of dat je kleuter straks niet kan slapen door een te volle buik. Je kan ook vragen hoe je kleuter zich nu voelt. Voelt de buik dik? Of zit er precies genoeg in de buik?

Dit is ook een gelegenheid bij uitstek om je kleuter rustig te leren eten. Waarschijnlijk is het zo lekker dat alles naar binnen wordt gepropt. Waardoor je kleuter niet echt geniet van het eten. Laat je kleuter alles bijvoorbeeld twintig keer kauwen en eerst rustig doorslikken voordat het volgende hapje erin gaat.

Hoe blij je ook bent dat je kleuter die weigert te eten er nu geen genoeg van krijgt, blijf variëren. Morgen is het misschien weer een strijd, maar je hebt nu gezien dat het ook anders kan. En daar doe je het allemaal voor!