Maak er af en toe samen met je kleuter een janboel van!

Je peuter en kleuter leven in een andere wereld. Stress en drukte kennen ze gelukkig nog niet. Ze denken ook niet te ver vooruit. Eten ze met hun handjes, dan denken ze niet: “Laat ik dit maar niet doen, want dat wordt poetsen voor mama!”. De tijd is gekomen dat jij af en toe ook niet over de consequenties nadenkt.

Je wilt structuur en rust in huis, vooral tijdens het eten. Logisch. Maar het is heerlijk om soms niet met de regeltjes bezig te zijn. Laat je peuter of kleuter lekker alles met de handjes eten. En doe vooral zelf ook mee.

Je hebt zelf in de hand hoe groot deze janboel wordt. Het eten van rijst met de handjes zal een grotere troep geven dan gebakken aardappeltjes. En soep wordt uiteraard helemaal een moeilijk verhaal.

Wees je bewust van je eigen grenzen. Je peuter vindt alles leuk, je kleuter vindt alles best. Vind je het niet erg wanneer de vloer bezaaid ligt met rijstkorrels of schiet je hier toch van in de stress? Wordt je onpasselijk van kleine handjes die onder de tomatensaus zitten, of kun je hier van genieten en om lachen?

Zorg dat jij ook van jullie regelvrije maaltijd kunt genieten. Het is juist goed om ook aan jezelf te denken.
Probeer een beetje op tijd te eten zodat je peuter of kleuter nog tijd heeft om mee te helpen opruimen en schoonmaken. Gezellig!