Mijn kleuter eet zoooo traag!

Het eetprobleem van mijn kind: tijd!Eigenlijk eet je kleuter goed. Je hoort genoeg verhalen om je heen over kinderen die niet willen eten. Dat is niet het probleem, want je kleuter eet bijna alles. Het eetprobleem van jouw kleuter is dat het avondeten eindeloos lang duurt.

Iedere avond weer hetzelfde riedeltje; alle borden zijn leeg, behalve het bord van je kleuter. Er wordt zonder mopperen gegeten in een slakkentempo. Het wachten leidt tot irritatie. Bij jou en de overige gezinsleden. Gelukkig verlies je niet zo snel je geduld. Het is alleen zo vervelend dat er weinig tijd overblijft om een verhaaltje te lezen of even te stoeien voor het slapen gaan.

Probeer het eetprobleem van je kleuter positief te benaderen. Langzaam eten helpt in de strijd tegen overgewicht. Je kleuter heeft sneller een verzadigd gevoel en zal minder snel weer trek krijgen. Juist omdat je kleuter langzaam eet, hebben jullie als gezin meer tijd aan tafel. Gebruik deze tijd om bijvoorbeeld de dag door te nemen of om nog eens terug te kijken of die heerlijke vakantie. Ondertussen herinner je je kleuter eraan om een hapje te nemen.

Kijk eens naar jezelf. Schrok jij je eten naar binnen? Neem een voorbeeld aan je kleuter en eet wat langzamer. Wees je bewust van wat je naar binnen schuift. Je anderen kinderen zullen dit voorbeeld volgen.

Je kunt je kleuter helpen door een klok op tafel te zetten. Zonder druk. Je kleuter kan nog geen klokkijken, maar je kan uitleggen dat je het bord graag leeg ziet als de grote wijzer op de zes staat. Neem hiervoor de tijd, je kleuter kan dit niet binnen tien minuten. Geef je kleuter een complimentje wanneer de missie geslaagd is. Lukt het niet, dan proberen jullie het morgen weer.

Het is niet dat je kind niet eet, je bent zeker van een volwaardige maaltijd. Dat moet je al geruststellen. En om na het eten wat meer tijd voor elkaar te hebben, kun je het avondeten een kwartiertje vervroegen.