Mijn peuter leert later wel gezond eten

Je peuter of kleuter zal uiteindelijk op eigen benen komen te staan. Je denkt terug aan die tijd dat jij op eigen benen kwam te staan: de friettent en plaatselijke chinees zijn frequent bezocht. De magnetronmaaltijden waren niet aan te slepen en het ontbijt sloeg je over.

Dus waarom zou ik mijn peuter of kleuter gezonde eetgewoontes aanleren? Straks doet mijn peuter precies waar hij zin in heeft. Een beetje zonde van de tijd en moeite. Mijn peuter of kleuter krijgt drie maaltijden per dag, meer moeite doe ik niet.

Je wilt dat je kindje gezond is en blijft. Dit is alleen al een hele goede reden om je peuter gezonde eetgewoontes aan te leren. Je peuter of kleuter heeft gevarieerd eten nodig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Voedingsstoffen die je kleintje hard nodig heeft om gezond te blijven, maar ook voor de groei en ontwikkeling.

De kans is groot dat er inderdaad een poosje weinig overblijft van de gezonde eetgewoonten wanneer je kind het ouderlijk huis verlaat. Logisch, dat hoort erbij. Je kind zal in die periode wel meer onverantwoorde en domme dingen doen. Alle lieve peuters en kleuters zullen ooit in deze fase komen.

Uiteindelijk, wanneer je kind is uitgeraasd, komt het weer goed. Je kind zal terugvallen op alles wat hij of zij tijdens de kinderjaren heeft gezien en geleerd. Ook de eetgewoontes. Slechte eetgewoontes leer je nooit meer af, maar goede eetgewoontes ook niet.

Denk nooit dat het verspilde energie is om je peuter of kleuter gezond en gevarieerd te leren eten. Dat is het zeker niet, het is de basis voor een gezonde, lange toekomst.