Niet alleen jij bepaalt het eetgedrag van je peuter

Ook opa en oma hebben invloed op het eetgedrag van je peuter!Je geeft het goede voorbeeld aan je kind: je eet je bord leeg, eet voldoende groente en fruit, drinkt water en zorgt voor goede tafelmanieren. Kinderen zijn gevoelig voor wat volwassen mensen doen, ze pikken dit snel op. Wat ziet jouw peuter of kleuter bij de oppas, vrienden of opa en oma?

Wanneer je peuter niet wil eten, ondersteun je je kleintje waar het maar kan. Jullie hebben regeltjes, rituelen en gewoontes welke het eetgedrag van je peuter langzaam verbeteren. Is je kleintje bij de oppas, vrienden of opa en oma, dan gelden daar uiteraard andere regels. Dit kan echter verwarrend werken voor je peuter met een eetprobleem.

Natuurlijk wil je niet die overbezorgde moeder zijn, maar je kunt best aangeven hoe je de dingen graag ziet tijdens de maaltijd. Leg uit dat jouw peuter echt een eetprobleem heeft en dat je kleintje in een proces zit waarin dit eetprobleem aangepakt wordt.

Bespreek de belangrijkste regels en punten. Maak als houvast een duidelijk schema voor het oppasadres. Dit schema is een leidraad, geen bevel. Ieder huis heeft zijn eigen regels, maar het is belangrijk dat er niet te veel afgeweken wordt van jouw regels tijdens de maaltijd.

Regelmaat is belangrijk voor je peuter met een eetprobleem. Er soms een janboel van maken is niet erg, maar zorg ervoor dat niet iedere maaltijd bij een ander één groot feest wordt. Het is gezellig en leuk, maar erg verwarrend voor de peuter die niet wil eten.