Niet doen: toetje als beloning geven!

Het toetje. Voor de meeste baby’s, peuters en kleuters het favoriete moment van de dag. Voor de één is dit een bakje yoghurt of vla, voor de ander een klein bakje fruit. Bord leeg? Dan mag je een toetje.

Misschien betrap jij jezelf er ook wel eens op: je peuter krijgt pas een toetje als het bordje leeg is. Bordje niet leeg? Dan ook geen toetje. Stop hier vandaag nog mee.

Het toetje gebruiken als aanmoediging om het bordje leeg te eten, zorgt dat je kindje dit gaat zien als beloning. Is je baby of peuter straks ouder, zal het zichzelf sneller belonen met iets lekkers bij een goede prestatie. Hierdoor neemt onder andere de kans op overgewicht toe.

Dit geldt overigens ook voor snoep en koek. Beloon of troost je peuter hier niet mee. Je kindje is net zo blij met een kus of knuffel. Leer je baby of peuter nu al dat je met snoepen je verdriet niet oplost. Zo zal je kindje later niet snel naar een reep chocola of zak chips grijpen wanneer hij of zij verdrietig is. Je peuter kan nu al leren dat er andere manieren zijn om met verdriet en boosheid om te gaan.

Het is makkelijk en het werkt om met het toetje te dreigen, maar je leert je baby of peuter niet om op een gezonde manier met eten om te gaan. Er zijn zoveel andere manieren om je baby of peuter gezond te leren eten. Iedere dag een toetje hoeft zelfs helemaal niet. Sterker nog, het is veel gezonder  om niet iedere dag een toetje te eten.

Een toetje eten is feest. Juist door het niet iedere dag voor te zetten, zal je baby of peuter er nog meer van genieten.