Obstipatie bij kinderen

Niet kunnen poepen is erg vervelend. Vooral bij baby’s, peuters en kleuters. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt. Je peuter op kleuter kan hier zo mee bezig zijn dat hij of zij niet meer naar de wc durft. En het probleem alleen maar groter wordt.

Een kinderlichaam verandert vaak, de darmen gaan hierdoor langzamer werken. Bij een peuter kan het zijn dat de darmflora nog niet goed ontwikkeld is. Hierdoor kan obstipatie ontstaan.

Te weinig vezels, drinken of bewegen zijn ook oorzaken voor verstopping bij kinderen. Een gezonde voedings- en levensstijl is al vroeg belangrijk. Heeft je peuter of kleuter last van verstopping, begin dan met het geven van vezelrijke voeding en zorg dat je kindje goed drinkt.

Probeer niet te veel aandacht te leggen op het probleem van je peuter of kleuter. Zo kun je het erger maken. Je kindje zal te veel met het poepen bezig zijn en hierdoor onrustig en verdrietig worden. Speel met je kleintje, doe een spelletje waarbij je peuter of kleuter in beweging moet komen. Dit zorgt voor afleiding en beweging is goed tegen obstipatie en overgewicht.

Stress en spanning kunnen ook tot verstopping leiden. De darmen van je kindje zijn nog erg gevoelig, spanningen beïnvloeden de zenuwen die de werking van de darmen controleren. Probeer uit te zoeken wat de bron van de stress is. Bij peuters en kleuters kan dit iets heel kleins zijn, waar jij misschien wel om moet lachen. Ga er serieus op in en ga samen op zoek naar een oplossing.

Bij aanhoudende klachten altijd naar de huisarts gaan. Overleg met je huisarts wat je kunt doen, zonder direct naar laxeermiddelen te grijpen. Misschien is een kleine aanpassing in het eetpatroon al voldoende voor je peuter of kleuter.