Mijn peuter is te dik

Het was voorpaginanieuws: “Rotterdam pakt overgewicht bij peuters aan.” het zal jouw kindje maar zijn.

Hoe weet je nu dat je peuter gewoon wat gezond babyvet bezit of werkelijk te dik is?

Jouw peuter is de mooiste van de hele wereld. Waar andere mensen misschien een wat dik, maar schattig, kindje zien, zie jij die vetrolletjes absoluut niet.

Het is van groot belang af en toe met een neutrale blik naar je peuter te kijken. Vooral op een foto kun je goed zien of je kindje wat aan de dikke kant is.

Beperk de zoete tussendoortjes, vervang deze door een stukje fruit of groente. Let eens op hoeveel je peuter eet. Gaan de boterhammen erin als zoete koek?

Maak de boterhammen dan vast in de keuken. Zo kun je wel gezellig aan tafel eten, maar komt je kindje niet snel in de verleiding om nog een boterham te willen.

Wees actief met je peuter en zorg voor voldoende slaap. Wanneer je moe bent, heb je meer zin in “lekkere dingen”. Wanneer jullie bijvoorbeeld een feestje gehad hebben, waardoor je peuter meer gesnoept heeft, las dan de volgende dag een gezonde dag in.

Er zijn veel manieren om te zorgen dat je peuter op gezond gewicht blijft. Uiteraard komt het woord “lijnen” niet bij je op wanneer het over je baby of peuter gaat. Dat hoeft ook helemaal niet. Een kleine aanpassing in jullie voedingspatroon kan al voldoende zijn.

Nog een laatste tip: zorg dat je goed op de hoogte bent van wat je peuter allemaal binnenkrijgt wanneer jij er niet bij bent. Bijvoorbeeld op de opvang of bij oma. Gewoon vragen wat hij of zij die dag allemaal gegeten heeft. Zo kun je het eetgedrag goed volgen en eventueel wat extra groente bij het avondeten geven.