Peuter wil niet eten – stop de strijd!

Peuter wil niet etenWat je kunt doen wanneer je peuter niet wil eten

Net zoals de meeste ouders heb jij het ook vast wel eens gedaan:

je peuter gevraagd om alsjeblieft een heel klein hapje te nemen van zijn eten.

Of misschien een koekje belooft, als ze haar soep probeert. Of hem tussen de normale maaltijden door nog maar een derde glas melk gegeven om in vredesnaam maar iets in zijn maag te krijgen?

Na alle koppige weigeringen kun je als hardwerkende ouder behoorlijk uitgeput raken.. en is het simpelweg eenvoudiger om toch maar toe te geven.

Misschien zeg je tegen jezelf “Ik heb nou eenmaal een kieskeurig kind” na het geven van een stroopwafel of ijsje als ontbijt.

Of:

“Ze wil écht alleen maar wit brood eten hoor” wanneer je peuter voor de zoveelste keer wit brood met boter en wat stukjes appel als avondeten krijgt.

(In witbrood zitten geen voedingsstoffen en vezels, maar wel energie. Alleen daarom al is het geen volwaardige voeding. Maar het is erger. Wit brood wordt in het lichaam direct omgezet in glucose, waardoor er een suikerpiek ontstaat.)

Dus ONDANKS alle omkoperijen, manipulaties en zelfs dreigementen met betrekking tot het overslaan van het toetje staan we in onze strijd nog steeds machteloos tegenover de sterke en ogenschijnlijk onverstoorbare wil van dat kleine voedselweigerende duiveltje.

Deze peuterjaren zijn berucht om het testen van de onvoorwaardelijke, ouderlijke liefde. Peuters zijn op zoek naar onafhankelijkheid, zoekend naar wie ze zijn, en ontdekken wat hun plekje in hun wereld is.

En zelfs al lukt het je om te bepalen wat je peuter NIET mag doen, het is vrijwel onmogelijk om haar te dwingen dingen te laten doen, die ze niet wil doen.

Eten is één van de weinige dingen, waar peuters en kleuters macht over hebben aangezien we ze niet kunnen neerzetten en kunnen dwingen om te kauwen en slikken.

En net als voor de meeste machtsworstelingen geldt ook hier dat hoe meer we ons zorgen maken, spelletjes spelen, dreigen en omkopen, des te erger het wordt!