Snoep als beloning of troost? Niet doen!

Snoep als beloning!Een snoepje als troost of beloning. Heel normaal. Heeft je kleuter het eerste zwemdiploma gehaald? Natuurlijk krijgt je zwemmertje dan een snoepje. Of misschien wel een zakje snoep. Een lange dag na school? Je kleuter heeft het goed gedaan, dus wordt de snoeppot tevoorschijn gehaald. Voel je niet aangevallen, het gebeurt in de meeste gezinnen.
Hetzelfde geldt voor het troostsnoepje. Heeft je kindje verdriet omdat het is gevallen? Een snoepje helpt tegen de tranen en de pijn. Wil er niemand met je liever kleuter spelen? Gezellig samen een koekje eten maakt een hoop goed.

Start vandaag met het belonen van je kleuter in de vorm van een leuke activiteit. Na een lange schooldag kun je je kleuter een activiteit laten kiezen. Noem twee of drie activiteiten op die je kleuter leuk vindt. Bijvoorbeeld samen kleuren, een spelletje doen of samen naar de speeltuin. Hier profiteert je kleuter levenslang van. In plaats van zichzelf op een ongezonde snack te trakteren na het winnen van die wedstrijd, zal je kleuter zichzelf verwennen met een lekker bad of een avondje naar de sauna.

Is je kleuter gevallen, toon dan medeleven. Natuurlijk is je kleuter blij met een snoepje, maar op deze manier leer je je kleuter naar suiker te grijpen na iedere teleurstelling. Geef je kleuter liever een dikke knuffel en behandel de wond met liefde. Geef je verdrietige kleuter aandacht en zeg dat het niet leuk is dat er niemand wil spelen, maar dat die dingen kunnen gebeuren. Ga samen iets leuks doen.

Als je kind niet eet, gooi dan niet snoep in de strijd. Door snoep als beloning te geven zal je kind tegen heug en meug het bordje leegeten en nooit het verschil leren kennen tussen gezond en ongezond eten. Al ben je nog zo wanhopig, belangrijk is dat je kleuter leert wat gezond eten is. Niet dat het bord leeg gaat.