Ook teveel televisie maakt peuters dik

Ken je dat, je wilt even iets afmaken, dus je zet je peuter even gezellig voor de televisie. Uit een Canadees onderzoek is gebleken dat je dit beter niet kunt doen.

Ieder extra uurtje televisie betekent een grotere kans op een dikker buikje tegen de tijd dat je peuter tien is. Niet alleen hebben peuters door het televisie kijken minder beweging, je peuter leert verkeerde eetgewoonten aan door het kastje.

De reclames van ongezonde voeding hebben al uitwerking op je peuter. Je peuter gaat zoete tussendoortjes zien als iets wat volkomen gezond is. Je peuter slaat als ware de foutieve informatie over de juiste voeding op en zal dit meenemen bij het opgroeien. Op televisie wordt gezegd dat deze chocolade repen gezond zijn, dus dan is dat de waarheid.

Televisie kijken stimuleert het creatieve vermogen van je peuter niet. Je peuter wordt immers vermaakt en hoeft daar geen moeite voor te doen. Hierdoor krijgt je peuter te weinig prikkels om actie te ondernemen en in beweging te komen.

Vooral peuters hebben continue prikkelingen nodig uit hun omgeving voor een goede ontwikkeling. Zien, horen, ruiken en voelen. Door bijvoorbeeld met speelgoed te spelen of te knutselen. Hierdoor blijven ze actief en alert. Wanneer je hier vroeg mee begint en hier consequent in bent, zul je een actieve kleuter krijgen.

Vervelen kan geen kwaad. Verveling zorgt ervoor dat je peuter actie onderneemt om iets te gaan doen. Af en toe heeft je peuter verveling nodig, de televisie ondermijnt dit proces.

Natuurlijk is het geen probleem wanneer je peuter momentjes op de dag televisie kijkt. Zorg dat het een feest blijft en geen gewoonte wordt. Zie je een reclame voor een chocolade reep voorbij komen? Bied je peuter dan een stukje fruit of een soepstengel aan.