Vervang suiker niet door zoetstof

Er komen steeds meer suikervrije producten voor je baby of peuter op de markt. Snoepjes zonder suiker, limonadesiroop zonder suiker, suikervrije toetjes en noem maar op.

De komst van suikervrije producten maakt het leven van een moeder van een baby of peuter een stuk eenvoudiger. Je wilt dat je kindje zo gezond mogelijk eet, dus met deze producten hoef je niet langer moeilijk te doen over een snoepje of een glaasje limonade.

Wat het maar zo eenvoudig. Het tegenovergestelde is waar: te veel aan suikervervangende stoffen doet je baby of peuter geen goed. De kunstmatige zoetstof zorgt er zelfs voor dat je kindje nog meer zin in suiker krijgt. Alsof het lichaam van je baby of peuter weet dat het in de maling genomen wordt.

Je kindje heeft juist suiker nodig om te groeien en te leren. Natuurlijk niet in overdaad, maar helemaal zonder suiker kan je baby of peuter niet, of wil je jouw kind juist op een suikervrij dieet zetten?

Een kind leert door herhaling, geef jij je baby of peuter vier keer op een dag een snoepje, dan zal je kindje leren dat vier keer op een dag snoepen niet erg is. Je baby of peuter weet namelijk helemaal niet dat jij suikervrije snoepjes of koekjes geeft. Geef je kindje liever een stukje fruit of groente tussendoor. Zitten ook suikers in die je kindje nodig heeft en je baby of peuter zal leren dat gezonde tussendoortjes ook erg lekker zijn.

Zoetstof is een handige plaatsvervanging van suiker, maar is het wel gezond? Daarover verschillen de meningen. Zoetstof is en blijft een chemisch goedje. En dat chemische goedje stop jij in je baby of peuter. Misschien is het verstandiger alle zoethoudertjes links te laten liggen en je kindje te leren dat water, (suikervrije) thee en af en toe een glaasje limonade lekker en gezond zijn.