Waarom rustig eten zo belangrijk is

Eten in rust met een kind lijkt onhaalbaar. Zijn er broertjes en/of zusjes dan is het helemaal gedaan met de rust. Iedereen praat door elkaar, waarbij stemverheffing niet vermeden wordt. Een kind, vooral een peuter of kleuter, is enthousiast. Een kind ziet het eten als gelegenheid om alle aandacht op te eisen en zijn of haar verhaal te doen.

Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jullie rustig eten. Peuters en kleuters zijn heel actief en nieuwsgierig. Zij willen de wereld ontdekken. Veel peuters en kleuters nemen hierdoor geen rustpunt op een dag, tenzij jij deze aanbiedt. Het eten is hier een mooi moment voor. Zo heeft je peuter of kleuter enkele momenten van rust op een dag.

Natuurlijk vindt ieder kind het leuk om, ook tijdens het eten, een beetje lol te maken. En dat moeten jij en je peuter of kleuter ook gewoon doen. Hierdoor zal je kindje het eten met gezelligheid associëren. En jij ook, eten met een peuter of kleuter kan frustrerend zijn waardoor je er tegenop kan gaan zien.

Vooral het avondeten kunnen jullie als een moment van rust gebruiken. Beetje napraten over de afgelopen dag, wat jullie leuk vonden, wat jullie morgen gaan doen. Een peuter of kleuter geeft niet altijd antwoord, maar begrijpt meer dan je denkt. Ook luistert je peuter graag naar je stem en vindt je kleuter het prachtig om samen met jullie over de dag te praten.

Wanneer jij, als ouder, zelf rustig en ontspannen aan tafel zit, zal je kindje dit snel overnemen. Hierdoor gaat je peuter of kleuter vanzelf rustig kauwen en krijgt je kleintje sneller een verzadigd gevoel . In rust eten heeft veel voordelen en niet alleen voor je peuter of kleuter, maar ook voor jou. Jij hebt immers ook een rustpunt nodig op een dag.