Wat is gevarieerd eten?

“Gevarieerd eten is gezond!” een veelgehoorde en steeds meer belangrijk wordende kreet. En je peuter wil inderdaad gevarieerd eten: broodje vlokken, broodje hagelslag, een roze koekje en een groen snoepje. Heel gevarieerd allemaal.

Natuurlijk weet jij wel dat gevarieerd eten niet om de vorm of kleur gaat. Dat het ook niet betekent dat je de broccoli op zeven verschillende manieren klaarmaakt. Voor de afwisseling is dat overigens wel een goed idee. Krijgt je baby of peuter alle benodigde voedingsstoffen binnen, dan eten jullie gevarieerd.

Gevarieerd eten is belangrijk om gezond te blijven. Eet je iedere dag hetzelfde, dan mis je bepaalde vitaminen, mineralen en vetten die je lichaam nodig heeft. Het is dus van belang om je baby of peuter zo vroeg mogelijk te leren om gevarieerd te eten. Bij een baby zal dit geen probleem zijn, die schuiven jouw prutjes zo naar binnen. Bij een peuter wordt het een heel ander verhaal. Peuters zullen eten vaak als machtsmiddel gebruiken, hierdoor is gevarieerd eten wat moeilijker.

Hou toch vol, ook aan de peuterpubertijd komt weer een eind. Blijf consequent, het lijkt misschien niet zo, maar je peuter leert hierdoor echt wat gevarieerd eten is.

Gevarieerd eten moeilijk? Welnee, het is veel makkelijker dan je denkt. Eet de ene dag vlees, de andere dag vis en een dag vegetarisch. Maak hier gebruik van drie verschillende groenten en een keer pasta, rijst en aardappels en je bent al een end op weg. Eet fruit, er zijn per seizoen verschillende soorten verkrijgbaar.

Brood is standaard in onze cultuur, net als melk en kaas. Deze dingen eet en drink je vrijwel iedere dag. Gevarieerd eten is belangrijk en gelukkig niet zo ingewikkeld. Misschien moet jij er nu nog moeite voor doen, je baby of peuter kopieert jouw gedrag en zal later als vanzelfsprekend gevarieerd eten.

1 comments

Comments are closed