Wat je kleuter niet kent…..

Kleuters houden graag vast aan het bekende en vertrouwde. Ze zien het liefst dat iedere dag hetzelfde verloopt. Dat geeft een kleuter, en een peuter, een veilig gevoel.

Een kleuter zal ook niet zo snel openstaan voor een nieuw gerechtje. Hoe enthousiast jij ook bent. Je kleuter kent het niet en weet hierdoor al direct dat het vies is. Je kleuter doet hier niet moeilijk over, denkt niet: “Zal ik het toch eens proberen?”. Nee, je kleuter denkt: “Dit ken ik niet, dus lust ik het niet!”.

Wees dus niet teleurgesteld door de negatieve reactie van je kleuter. Probeer op zoek te gaan naar een manier om nieuwe gerechtjes toch aantrekkelijk te maken. Samen boodschappen doen of samen koken helpt je al een eindje op weg.

Maak eens een nieuw gerechtje met een voor je kleuter bekende groente. Zorg wel dat je kleuter de groente nog herkent. De volgende keer kun je de groente vervangen door een andere groente. Het gerechtje is nu immers bekend bij je kleuter.

Het is een beetje uitproberen, niet ieder kind is hetzelfde. Het is belangrijk dat je kleuter verschillende smaken leert kennen, hoe lastig dit kan zijn. Je wilt dat je kleuter later gevarieerd blijft eten. Hoe meer smaken nu op het bordje komen, hoe meer je kleuter later lekker vindt.

Betrap jij jezelf erop dat je eigenlijk iedere week hetzelfde gerecht voor je peuter maakt? Begin nu met daar verandering in te brengen. Hoe jonger je peuter verschillende smaakjes leert kennen, hoe sneller nieuwe gerechten geaccepteerd worden.