Zal mijn kleuter ooit genieten van eten?

Je peuter of kleuter wil niet eten, niets is lekker, met uitzondering van snoep, chips en koekjes. Je maakt je zorgen, want zal het ooit nog gezellig worden aan tafel? Zal je kleuter ooit kunnen genieten van het eten waar jij zo je best op hebt gedaan? 

Alle peuters en kleuter gaan door een fase dat ze niets lusten. Dit kan verschillende oorzaken hebben: 

  1. Je kindje is bang voor nieuwe smaken; dit kan een aardig tijdje duren. Je kindje moet het eten echt een paar keer geproefd hebben voordat de smaakpapillen gewend zijn aan dit gerecht.
  2. Je peuter is een peuter; peuters hebben periodes dat ze erg eigenwijs zijn. Dit gaat gelukkig weer voorbij.
  3. Je kleuter wil aandacht; misschien is er een broertje of zusje bijgekomen, of speelt er iets anders wat jouw aandacht opeist. Probeer hier alert op te blijven.
  4. Je kleuter is niet lekker of oververmoeid; neem dit serieus, we hebben allemaal wel eens een dag dat we niet lekker zijn of moe zijn.

Zo zijn er nog legio aan redenen te bedenken waarom je kleuter niet wil eten. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt en soms ergert. Je staat in de keuken en kijkt uit naar een gezellige maaltijd met je kinderen, alleen je kinderen denken daar net ietsje anders over. Wees niet teleurgesteld het komt weer goed.

Over een aantal jaren zal je kleuter echt kunnen genieten van eten. Eén van jouw taken is te zorgen dat je kleuter dit op een gezonde en gevarieerde manier doet. Ook wanneer je kleuter volwassen is, is het belangrijk dat hij of zij alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Daarom is het zo belangrijk dat je peuter of kleuter nu al gezond leert eten.